links

Hardglas is glas dat in een hardingsoven tot ca. 620 graden Celsius wordt verhit en vervolgens snel en gecontroleerd d.m.v. lucht wordt afgekoeld.

Nadat een glaspaneel dit proces heeft ondergaan, kan het – in vergelijking tot ongehard glas - een vijf maal grotere mechanische (stoot-, buig- en slag-)belasting én temperatuurschok weerstaan. Het is dus vele malen sterker en de hittebestendigheid is vele malen groter.

Mocht het geharde paneel toch breken, dan gebeurt dit in vele kleine stukjes, waarvan de randen over het algemeen niet scherp zijn. Ook veiligheid speelt hierbij dus een rol.

Bestelt u bij ons het glasproduct kant en klaar en op kleur, dan is het glas - indien gewenst - ook reeds gehard.

U kunt ook - bijvoorbeeld als glasbedrijf - uw eigen glas bij ons aanleveren om dit van een kleurcoating te laten voorzien.

Het eventueel harden van het glas dient in dit geval te gebeuren voordat het bij ons wordt aangeleverd. Harden is namelijk niet meer mogelijk nadat het glas door ons is gekleurd.

Vrijwel alle glassoorten zijn leverbaar in hardglas. Voor de diverse draadglassoorten geldt dat harden niet mogelijk is.